Charter for Nyholm layout_ls_ny

16/12-17 En af de store stævnet ud på rejsen hvor ingen vender tilbage fra.

I formiddags var vi en håndfuld medlemmer fra Københavns marineforening der var i Holmens kirke for at sige et sidste farvel til en af de store støtter i det danske Søværn. Viceadmiral Jørgen F. Bork blev bisat her til formiddag på en smuk kold formiddag i holmens kirke, hvor Jørgen F. Bork selv havde besluttet hvordan han skulle sige et sidste farvel. Og det var et smukt farvel fra Viceadmiral Jørgen F. Bork ...til os alle der var samlet, hvor han husket os på at der er en tid til glæde, en tid til nedrivning, en tid til opbygning, en tid til krig, en tid til fred, en tid til tåre, en tid til latter og vi blev husket på Morgenbønner for Søofficersskolen hvor det hedder ”Kundskab uden dyd har intet værd, men dyd uden kundskab er for lidet for den, der vil tjene under Danmarks flag”. Viceadmiral Jørgen F. Bork var også et menneske som rørte og berørte mange i hans tid i søværnet og efter, hvor han ikke var bange for at stikke hovedet frem, for som der blev fortalt om Viceadmiral Brok skulle han have sagt til en yngre officer ”hvis man ikke stikker hovedet frem risikere men ikke at få det hugget af” Og det var nok de rette ord, for vi er nød til at give noget af os selv hvis vi vil forandre verden omkring os.
Æret være Jørgen F. Bork minde.

27/10 Foredrag Salle Fischermann

Tirsdag aften var der foredrag i Marineforenings lokaler arrangeret af ”De allieredes danske våbenfæller” , og her skulle 88 årige Salle Fischermann fortælle om sin tid under besættelsen og de halvanden år i helvedes forgård han oplevet som KZ fange.

Der er kun få tilbage, der deler historie med Salle Fischermann. Som 13-årig blev han i 1943 under Tysklands besættelse af Danmark sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet, fordi han var dansk jøde. Den 2. oktober 1943 bankede det på hans dør - det var danske SS-mænd. Vi troede, det var min far, de var ude efter, og det lykkedes ham at flygte via altanen. Men det viste sig, at de var kommet for at tage os alle sammen med. To af mine større søskende var ikke hjemme, så de førte min mor, mine tre andre søskende og mig med. Jeg så aldrig min far og storebror igen. Hans far og storebror druknede senere på flugten mod Sverige. I koncentrationslejren kæmpede hans mor for børnenes overlevelse, mens hun samtidig selv havde hårdt fysisk arbejde i lejren. Theresienstadt ligger 60 kilometer nord for Prag og er i dag en by med ca. 3.000 indbyggere. Byens historie går tilbage til slutningen af 1700-tallet, hvor det østrigske kejserrige byggede et fort og en garnisonsby ved floden Eger. I 1940 blev Theresienstadt overtaget af det hemmelige politi Gestapo, som gjorde fortet til et fængsel. Året efter blev garnisonsbyen lavet om til en indhegnet ghetto for jøder. Theresienstadt var ikke en udryddelseslejr som f.eks. Auschwitz og Treblinka med gaskamre, men en arbejdslejr, hvor man enten arbejdede, døde af sult eller sygdom eller blev deporteret videre til én af udryddelseslejrene. Det nazistiske slogan 'Arbeit macht frei', der stod ved indgangen til flere af koncentrationslejrene, bliver sat i perspektiv, når man ser på de menneskelige statistikker fra lejren. I løbet af krigen blev der sendt omkring 144.000 jøder til Theresienstadt. Af dem døde cirka en fjerdedel i lejren, hovedsagelig af sult og sygdom, mens ca. 88.000 blev deporteret til Auschwitz eller andre udryddelseslejre. Ved krigens slutning var der 19.000 overlevende i lejren.
Det er en underdrivelse, når Salle Fischermann siger, at livet i lejren ikke altid var lige sjovt. Han så udhungrede og døde mennesker hver dag, men selv om det var barsk, er det ikke dét, der har givet ham de dybeste ar på sjælen. Det værste var transporterne. Når vi kunne høre toget komme ind, og vi bagefter skulle hjælpe medfanger op i vognene - kreaturvogne der skulle fragte dem til udryddelse i Auschwitz. Hvor paradoksalt at hjælpe folk til udryddelse! Jeg glemmer aldrig lyden af det tog. Selvom Salle Fischermann tilbragte halvandet år i helvedes forgård (med Auschwitz som den lukkede baggård på den anden side af grænsen til Polen), var han ikke bange for at dø. Det lyder måske mærkeligt, men jeg vidste hele tiden, at jeg ikke skulle dø i lejren. Det skyldes nok både, at man som teenager tror, at man selv er udødelig, og at jeg havde et stærkt overlevelsesinstinkt, fortæller Salle Fischermann. En dag hjalp han en medfange med at smugle insulin ind i lejren, hvilket medførte, at han skulle liste lige forbi tre tyske SS-officerer: Dengang syntes jeg bare, det var spændende. Jeg var kun en dreng og tænkte slet ikke på konsekvenserne. Siden har jeg ofte haft mareridt om, hvad der ville have været sket, hvis jeg var blevet opdaget.«
At Salle Fischermann ikke døde i lejren, skyldtes ikke ungdommeligt vovemod, men hjælp hjemmefra. Kosten bestod af sort vand, som de kaldte kaffe, til morgenmad og en portion suppe lavet af kartoffelskræller og et lille stykke brød til middagsmad. Hver tredje dag fik vi et lille stykke tørt rugbrød ekstra. Mange fik diarré og døde. At jeg er i live i dag, kan jeg takke de pakker med mad, vi fik fra Dansk Røde Kors. Uden pakkerne havde vi ikke overlevet. Som danskere var vi uden tvivl de mest privilegerede i lejren«, fortæller han. I lejren var der ubeskriveligt uhumsk, og Salle Fischermann forklarer, at der var så mange lus og lopper, at tyskerne var nødt til at gasse barakkerne: Når vi så kom ind igen, var der sort af døde lus og lopper. Så var problemet mindre i en periode, men efter et par uger kløede vores kroppe igen konstant af de mange bid. Mange døde af betændelse efter at være blevet bidt over hele kroppen, fordi sårene ikke blev behandlet.
Det lykkedes den danske regering at overtale tyskerne til at lade Røde Kors komme og besøge lejren for at sikre, at fangerne blev behandlet ordentligt. Men Salle Fischermann fortæller, hvordan tyskerne gjorde de gode intentioner til slet spil og endda brugte skuespillere for at overbevise Røde Kors om, at alt var fryd og gammen. De delegerede så hvidkalkede mure, legende, sunde børn, familier ved middagsbordene og smilende mennesker. Men virkeligheden var en ganske anden. Først sendte tyskerne en stor del af fangerne til Auschwitz, så lejren ikke virkede så overfyldt, og så malede de hele byen som en kulisse. Det undrer mig stadig, at de delegerede faldt for det og ikke gik bag facaden. Nazisterne havde truet os til at spille tilfredse - sagde man ufordelagtige ting om Theresienstadt, blev man sendt 'i transport'. Og efter optagelserne blev flere af skuespillerne og instruktøren deporteret til Auschwitz og dræbt i gaskammeret.
Mens Salle Fischermann var i koncentrationslejren, skulle der optages en propagandafilm, der skulle vise Røde Kors og resten af verden, hvor godt jøderne havde det i Det Tredje Rige. Filmen viser legende sunde børn, en køkkenhave, fodboldkampe og mennesker, der smilende passer deres arbejde. Salle Fischermann blev sat til at slæbe udstyr til filmoptagelserne og har siden da ved hjælp af både film og foredrag brugt energi på at få folk til at se bag de idylliske kulisser på denne propagandafilm og få indblik i, hvordan det i virkeligheden var at være kz-fange. Noget af det, der har brændt sig fast på Salle Fischermann nethinde er, at lederne af lejren op til krigens afslutning forsøgte at kamuflere de høje dødstal ved at få de døde til at forsvinde. Vi blev sat til at lave en lang menneskekæde ned til floden for at tømme pap-urner med aske fra de mennesker, der var døde under deres ophold i kz-lejren. Der var navne på urnerne, så mødre var nødt til at sende deres børns urner videre. Det var ikke nok, at de var grusomme ved de levende. Selv ikke de døde kunne de lade være i fred. Det var umenneskeligt. Salle Fischermann selv blev reddet i april 1945, da han sammen med hovedparten af de deporterede danske jøder og andre fanger fra Skandinavien blev hentet af en karavane af hvide busser og kørt gennem det krigshærgede Tyskland til det neutrale Sverige
Som Salle sluttet af med at sige ”i enhver menneske under huden lever en djævle LUK HAM ALDRIG UD”

Kammeratskabs aften 28/9-17

Så var vi igen samlet her hen i mod slutningen af måneden, for at have lidt hyggeligt samvær og høre på nogle ”sande” historier, og det blev til en rigtig hyggelig aften hvor vi både fik hejst flaget, sunget sangen og maven blev fyldt, snakken gik og under aftenens samvær fik vi også en ny kammerat og blev overflyttet fra Bornholms afdelingen. Så da aften gik på held og ankeret skulle hives var en god og hyggelig aften igen kommet i kalenderen, som traditionen følger har vi altid en god aften i Københavns Marineforening.

Gestus for afdød sømand

Inspektionsskibet Vædderen lagde dæk til, da aske fra afdød sømand blev strøet i grønlandsk farvand.
18-09-2017 - kl. 09:00

Af Jette Elkjær

Ønsket om at ære sin fars minde bragte i august 22 årige Natacha til Grønland. Hendes far Jesper Houlind havde tilbage i 1990’erne sejlet langs Grønlands kyster som kampinformationsgast på inspektionsskibet Vædderen.

Både som barn og op igennem årene havde Natacha fået fortalt mange historier om livet om bord på skibet, men ikke mindst om de mange fantastiske oplevelser, som Grønland havde givet ham.

De fortællinger og farens glæde ved havet gjorde, at hun ikke var i tvivl, da han pludselig døde i marts: Hun ville følge i farens fodspor og rejse til Grønland for at se landet ved selvsyn. Med på rejsen ville hun medbringe en del af farens aske, som hun efter tilladelse fra Folkekirken ville sprede over grønlandsk farvand.

Aske strøet fra Vædderens dæk
Skæbnen ville, at hendes rejse i Grønland førte hende til Nuuk på præcist samme tidspunkt, hvor inspektionsskibet Vædderen lå i havn for bl.a. at få nye forsyninger om bord. Der var derfor ikke langt fra tanke til handling: Natacha mødte op på kajen; spurgte om lov til at tale med skibschefen for at høre, om skibet kunne hjælpe hende med at sprede farens aske.

Efter et hurtigt opkald til Arktisk Kommando kunne skibschefen, kommandørkaptajn Jesper Lynge meddele Natacha, at skibet med glæde ville hjælpe hende.

Sidst på eftermiddagen samme dag gik Natacha derfor igen om bord på Vædderen – denne gang med sin fars aske, som havde taget rejsen fra Danmark til Nuuk forsvarligt gemt i en æske. Inspektionsskibet lagde herefter fra kaj for at sejle ud i farvandet ud for Nuuk.

Kort tid efter blev Natacha ført til skibets helikopterdæk. Her blev hun mødt af skibschefen samt fem personer fra skibets besætning, som stod klar til at sende den tidligere sømand Jesper Hoilind ud på hans sidste rejse i grønlandsk farvand.

Jesper Houlind døde i en alder af kun 49 år.

Æret være hans minde

I torsdags havde vi fornøjelsen af at have et foredrag af Kommandør Per Hesselberg, chef for OPLOG Flådestation Korsør. Vores foredragsholder Per Hesselberg, har et langt og imponerende cv med sig. Han har bl.a. tjent i ubådene Springeren og Sælen, været afdelingschef i ledelsessekretariatet i Forsvarets Materieltjeneste med ansvar for håndtering af sager med politisk indhold, rådgivning af ledelsen, presse og kommunikation m.m. Han har været udsendt til Kosovo for FN som UNMIK teamleder i Mitrovica regionen med ansvar for sikring af samarbejdet mellem FN og KFOR. Per Hesselberg har også været chef for OPLOG Frederikshavn, hvor hovedopgaverne var omstilling af OPLOG med fokus på kompetenceudvikling rettet med ABSALON-klassen og MCM Danmark, intensiveret samarbejde og koordination med OPLOG Korsør. Senest har han i efteråret 2015 fungeret som direktør for Forsvarets Hovedværksteder før han nu pr. 1. december 2015 tiltrådte som chef i OPLOG Korsør. Per Hesselberg er også en hædret mand, i 2007 modtog han Ridderkorset, i 2008 FN medalje for sin indsats i Kosovo og senest i oktober 2015 modtog Per Hesselberg Ridderkors af 1. grad.

Det var et af disse foredrag hvor vi kom helt tæt på søværnet i dag, vi blev ført gennem både 1 eskadre, hvordan de operere i Nordatlanten. Vi fik en rundtur i de spare øvelser der er i dag i søværnet, hvordan omfordeler man pengene så de går til det som vores politiker siger at vi nu skal bruge pengene på. Vi fik en rundtur i hvad 2 eskadre laver og hvor de operere i verden inden vi landet på FLS KOR hvor Per fortalte lidt om dagligdagen og hvor meget logistik der skal til at drive en mordernet flåde der har et operations område i hele verden fra Grønland på den nordlige halvkugle til den sydelige halvkugle hvor der forsynes både fregatter og støtteskibe. Vi hørte om SHOL i Nordatlanten hvor Fregatten IVER HUITFELDT skulle teste de nye helikopter i hvor dårlig skal vejret være inden man ikke kan lande på en Fregat. Vi fik også en indføring i hvordan køber / bygger man en Fregat billigst muligt med de skal jeg næsten sige særvanlige danske opfindsomhed i hvordan for vi mest for vores penge. Som Per Hesselberg sige der er en grund til at vi bygger sådanne når vi har leget med Lego klodser hele vores liv, og det er dette princip som vores ”nye” fregatter er bygget efter alt skal kunne skiftes på ingen tid med standart firkantede komponenter, Per Hesselberg har været frontløberen i at bygge disse skibe og levere et godt og gennemprøvet koncept, som han siger man tager det bedste fra Lindø`s containerskibe og den bedste viden fra Flåden og sætter man disse to ting sammen får man nogle rigtig gode skibe. Det var en fornøjelse at møde Per Hesselberg og høre om det daglige virke i Søværnet fra i dag, en stor tak til Kommandør Per Hesselberg for at bruge en aften i Københavns Marineforening til at gøre os alle meget klogere.

SM_referat_2016

REFERAT af SENDEMANDSMØDE 2016

aarsberetning_2016

Danmarks aktivistiske udenrigs- og sikkerhedspolitik har også i 2016 ført til, at dansk forsvar har
markeret sig positivt på adskillige fronter.
Krigen mod 'Islamisk Stat' (IS) i Syrien og Irak har

Den lydløse dræber, der blev præst

I går mødte vi en man der var drevet af en kraft som jeg personligt sjælden møder ude i samfundet. En mand der var født lige før 2 verdenskrig men som både var med som en af Danmarks første jægersoldater og senere efterretningschef men som også blev sognepræst. De to ting havde jeg meget svært ved at se hvordan de kunne passe ind i en person, lige ind til jeg mødte Pastor Emeritus Steffen Egede Glahn en personlighed som vi havde den ære af at møde i marineforeningen i går aftes. Vi hørte om hans barndom og om hvor stor den kristnetro har haft indvirkning på hans liv og færden. Et meget sjælden møde med en medmenneskelighed som vi i dag godt kan mangle i det danske samfund. Jeg fandt denne artikel omkring vores gæst og den beskriver rigtig godt den personlighed som vi havde besøg af i går. Tak for en god aftens i Marineforeningen.

Den lydløse dræber, der blev præst

Eksistens. Efter 26 år som præst i Munke Bjergby på Vestsjælland træder Stephen Egede Glahn, en af Danmarks første jægersoldater og senere efterretningschef, der var med til at afsløre et hidtil ukendt statskup, nu frem og fortæller om sit dramatiske liv som toptrænet dræber og sognepræst. Der findes ikke noget bedre i denne verden end at være præst, at tage del i andre menneskers glæder og sorger, deres arbejde og fester, fødsel og død, siger han

Der gik mange år, før Stephen Egede Glahn fandt ud af, hvad der er det vigtigste i livet.

Han kom til verden, nærmere betegnet på en gård i Nordsjælland, for 70 år siden. Den spæde Stephen var den yngste af fire søskende, og ’Moster Bess,’ kvindesagsforkæmperen Mary Bess Westenholz, kom ofte i hjemmet. Hun var moster til Karen Blixen, som en aprildag i 1942 skrev: "Det gør mig ondt, jeg føler jo, ligesom Moster Bess med Glahns, den sørgelige forandring, når et lykkeligt lille hjem i ens umiddelbare nærhed med ét slag bliver til en sorgens bolig."

Moderen døde, da Stephen var tre år gammel. Hvorfor moderen havde kaldt ham sin lille ’Oliver Twist’ skulle først mange år efter gå op for ham.

Det begyndte at dæmre en smule, da han blev konfirmeret.

Stephen tumlede som 13-årig med livets store problemer, for hans storesøster var død af tarmslyng, så den Bibel, han fik i konfirmationsgave, læste han flittigt i.

"Jeg fandt styrke ved at læse om, at vi er omfattet af Guds kærlighed, ligegyldigt hvilke lidelser vi kommer ud for," husker Stephen Egede Glahn. "Og da min far under konfirmationsmiddagen læste et digt op, som min mor havde skrevet til min dåb, og som jeg ikke kendte til, følte jeg, at den forbøn, hun skrev om i digtet, virkelig havde virket. Og det gør den stadig, indtil jeg bliver kulet ned under halvanden meter jord."

Hans far var en fædrelandskærlig mand og havde været dragon, så hver gang teenageren antydede, at han kunne tænke sig at læse til præst - han var trods alt tip-tip-tip-tip-oldebarn af Hans Egede, der forsøgte at kristne grønlænderne, og af de foregående syv generationer havde de fem været præster - blev det frarådet. Det var jo også økonomisk set en fordel at komme ind i militæret, for dér blev uddannelsen betalt.

"Derfor kom jeg ind i forsvaret, selv om det havde sine skyggesider. Da jeg var på sergentskole på Kronborg havde vi en sadist som befalingsmand, der psykisk ville have os ned i sølet. Men jeg holdt ud, for jeg havde sat mig for at blive officer. Senere på Hærens Officersskole husker jeg en time, hvor en kadet spurgte læreren om, hvorfor Frankrig brugte tortur i Algeriet. Spørgsmålet blev afvist. Det var ikke noget, vi skulle bekymre os om. Frankrig var jo vores allierede," mindes Egede Glahn, som havde det svært med sin samvittighed. Men han slog sig til tåls med, at man ikke skulle kritisere sine allierede i NATO, for dengang var dansk forsvars opgave udelukkende at forsvare Danmark og Slesvig-Holsten. Og det var for at forsvare fædrelandet, han skulle være officer.

Alligevel manglede livet i militæret en dimension. En feltpræst havde vakt hans interesse for at læse teologi igen, og Egede Glahn fik foretræde for forsvarsminister Poul Hansen for at forhøre sig om muligheden for at melde sig ud af forsvaret før tid.

Svaret var nej, og i stedet blev han sendt i FN-tjeneste som næstkommanderende for et kompagni, der skulle bevogte våbenstilstandslinjen mellem Gaza og Israel. Mens han var i Mellemøsten, læste han en dag om Jægerkorpset, en ny militær enhed i Danmark, der skulle oprettes og landsættes bag fjendens linjer i tilfælde af krig.

"Jeg havde altid haft interesse i små enheders nålestiksaktioner inde i fjendeland, og desuden ville jeg gerne overvinde min højdeskræk. En af opgaverne var at springe ud med faldskærm, og på den måde kunne jeg måske slippe af med min svimmelhed. Det er vigtigt som officer at kende sine grænser og vide, hvordan man reagerer i fare. Man må overvinde sin frygt - ligesom i eventyret, hvor man skal bekæmpe en drage, der står i vejen, for at komme frem til målet."

Jæger nummer 28

Det var svært at kæmpe sig igennem optagelsesprøven, kun hver sjette bestod. Men det lykkedes, og Stephen Egede Glahn blev optaget som jæger nummer 28 i det ny korps af toptrænede krigere. Først skulle han trænes i udlandet, først USA, på et rangerkursus i tre faser, der hver varede tre uger. Det senere så berygtede Fort Benning i Georgia - det var her, blandt andre soldater fra diverse latinamerikanske diktatorer blev trænet - dannede kulisse for det benhårde kursus, der 21 timer i døgnet skulle oplære de danske jægere i at blive lydløse dræbere under de værste vejrlig og omstændigheder. De skulle trænge gennem sumpe i Florida med giftslanger og alligatorer, de skulle forcere floder, og de skulle snige sig over tilsneede bjergpas.

"Temperaturen i bjergene var ved nattetide omkring 40 minusgrader, og en tredjedel af os fik forfrysninger. En enkelt lå på hospitalet i et halvt år," siger Stephen Egede Glahn, der kom gennem ranger-kurset uden mén. Han lærte at håndtere forskellige våbentyper og at dræbe uden våben gennem to timers daglig håndgemæng.

"Jeg skulle igennem mange barske ting, før jeg kom frem til det, der var mit livs mening, og som min mors forbøn gik ud på," siger Stephen Egede Glahn.

I frømandskorpset lærte jægerne at blive ’kampsvømmere’ og uset svømme 10 kilometer gennem oprørt hav med våben og oppakning i en line efter sig. Der var ikke et miligram overflødig fedt på Stephen Egede Glahns krop. Han steg i graderne, blev næstkommanderende i Jægerkorpset efter at have været uddannelsesofficer og trænet de nye jægere. Alt i alt en smuk karriere, hvis næste to trin opad bestod i dels at blive chef for panserinfanterikompagniet i Fredericia, dels udsendelse til Cypern som chef for efterretningssektionen. Det var dengang, der var sket et militærkup i Grækenland, selv om landet var en allieret stat.

Planer om et statskup

"Men selv om jeg var så tæt på, vidste jeg intet om oberstregimets brug af kz-lejre og tortur. Man behøver ikke at have et overblik, selv om man er nær begivenhederne. Ligesom Erhard Jakobsen, der efter en rejse til Sydafrika udtalte, at apartheid ikke eksisterede. Jeg har lært af min tid i forsvaret, at man udmærket kan have et klart billede af en situation, selv om man er langt væk. Det vigtige er kun at have de rigtige efterretninger."

Netop information - efterretninger - blev hans nye job. Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), oberst Erik Fournais opfordrede Stephen Egede Glahn til at få kontor i Kastellet og blive chef for en kontraefterretnings-sektion. Det daglige arbejde på Kastellet, hvor FE holder til, bestod i at holde sig informeret om alt fra polske lystyachters sejlads gennem danske sunde til industrispionage.

"Vi fulgte også flittigt de danske kommunisters forsøg på at infiltrere forsvaret, og hvad der skete i fredsbevægelsen. Dengang kom den primære trussel fra venstrefløjen."

Det mest dramatiske, som Stephen Egede Glahn oplevede som kontraspionage-chef, var planerne om et statskup i Danmark. En dag fik han en plan i hånden, som var en fuldstændig beskrivelse af, hvordan en lille styrke på cirka 500 mand kunne overtage magten i kongeriget.

"Der var to eksemplarer af planen, og pudsigt nok var det fjenden selv, der afslørede den. Det ene eksemplar var givet til diplomater på den sovjetiske ambassade, og her brændte den åbenbart så stærkt i hænderne på dem, at den havnede på mit skrivebord. Jeg gik planen igennem, og i betragtning af, at det var en amatør, der havde lavet den, var den ikke så ringe. Det var faktisk uhyggeligt at læse den. Det var nøje beskrevet, hvordan kaserner skulle angribes, Christiansborg erobres, og hvordan man skulle overtage kontrollen af lufthavne samt radio og tv-stationer," husker Stephen Egede Glahn.

Diplomaterne på USSR’s ambassade afslørede også, at forfatteren til rapporten havde meddelt, at man kunne møde ham en bestemt dato og klokkeslæt ved en trappeopgang i Horsens, hvor han ville stå med en cykel og en cigaret. Man skulle spørge manden: "Har De ild?" og svaret, der skulle bevise, at her stod forfatteren, lød: "Nej, jeg har en cykel."

Men det var ikke en sovjetisk diplomat, der mødte op og fremsagde kodeordet. Det var en efterretningsmand, som troppede op til aftalt tid og anholdt manden. Forfatteren til den detaljerede drejebog for et statskup viste sig at være en frustreret ung mand, der havde været sergent i livgarden. Han var blevet vred på Danmark, fordi han havde opdaget, at Hjemmeværnet, som han nu var medlem af, skulle opløses i tilfælde af en besættelse af Danmark. Den 22-årige mand fik 11 måneders fængsel under en retssag, der foregik så diskret, at pressen ikke fik nys om den.

Men hvor var det andet eksemplar af planen? Jo, sagde diplomaterne på den sovjetiske ambassade, den var ifølge deres informationer givet til DKP, Danmarks Kommunistiske Parti. Og DKP havde ikke overdraget sin kopi til de danske myndigheder.

Igen rykkede en efterretningsmand i felten og fik møde med en af partibosserne i kommunistpartiet. Først lod partisekretæren som om han ikke anede, hvad den civilklædte efterretningsmand sigtede til, indtil han pludselig fik et anfald af klarsyn og trak en skrivebordsskuffe ud. Der lå planen.

Arbejdet som major i efterretningstjenesten var interessant og nyttigt, syntes Stephen Egede Glahn. Men der manglede noget. En dybde. Et mål.

En dag ringede hans bror.

Han havde fået et brev fra en ældre kvinde, som deres mor havde skrevet sammen med for over tre årtier siden.

"Den ældre dame skrev, at vi nok ville finde et brev, som min mor havde skrevet til hende, interessant, og det havde hun vedlagt. Min mor havde skrevet det to måneder efter, at hun havde født mig, og hun skriver i brevet, at jeg skulle have været en abort. Da min storebror fortalte mig om brevet og dets indhold i telefonen; min dødsdom og benådning syv måneder før fødslen, oplevede jeg, hvordan mit liv i løbet af sekunder passerede forbi mit indre øje, og jeg blev så stærkt som nogensinde mindet om, hvor jeg skulle rette takken for mit liv. Min mor satte sit liv ind for at redde mit. Dagen efter modtog jeg brevet med posten og stod nu med dokumentet i mit liv, en livsattest i ordets egentligste betydning, som siden har betydet ufattelig meget for mig. Jeg tolkede det som et spark i retning af, at jeg skulle tage min idé om at blive præst op. Jeg blev overvældet, da jeg læste det."

Min tid er i din hånd, Herre

Sagen var, at lægerne havde tilrådet Stephen Egede Glahns mor til at abortere, da hun var to måneder henne i svangerskabet. Ellers kunne hun selv miste livet som følge af fødslen.

"Men mor levede på sin kristentro og fandt råd i Salmernes Bog, den 31. salme, hvor der står: ’Min tid er er i din hånd, Herre’, og derfor skulle hverken læger eller andre mennesker bestemme over livet, skrev hun. Skriftstedet, skrev hun, gav hende ’mod til at lægge det lille ufødte barn i Hans hånd, hvis veje vi ikke kende.’ Brevet kom til at ændre mit livs forløb, for det var som at få en kærlig hilsen fra min mor. Min mors ord i brevet fik mig til at tænke på Kaj Munks ord: ’At dø! Vi kristne tror dog ej på døden, men på det dybe ord fra Nazareth, at vil du leve, da er det fornøden at sætte livet ind på dødens bræt’."

Stephen Egede Glahn gik stålsat i gang med at læse teologi i fritiden. Når han stod i kø i supermarkedet, repeterede han oldgræske verber, og når han ventede på S-toget, memorerede han kirkehistorie.

"Det betød liv eller død for mig, for fra begyndelsen af har jeg følt, at forkyndelsen af det glædelige budskab var meningen med mit liv. Der findes faktisk ikke noget bedre i denne verden end at være præst, at tage del i andre menneskers glæder og sorger, deres arbejde og fester, fødsel og død. Det er et privilegium," siger Stephen Egede Glahn.

Efter tre års studier fik han embede i Munke Bjergby på Vestsjælland og forlod forsvaret. Samtidig skete der en anden udvikling i ham. Han blev udtalt krigsmodstander og begyndte at skrive læserbreve og indlæg i aviserne, der ikke var til at misforstå.

"Jeg er ikke pacifist, for det er rigtigt at gribe ind over for forbrydelser, men forkert at deltage i en angrebskrig. Jeg er indædt modstander af krigen i Irak, det var en ulovlig krig, og jeg forudså, at det ville gå galt. Der findes meget få retfærdige krige som eksempelvis den mod serbernes folkemord."

Stephen Egede Glahn erkender, at han gennem mange år havde sat kikkerten for det blinde øje, hvad angik USA’s aktioner mod eksempelvis demokratiet i Chile og krigen mod styret i Nicaragua.

"Jeg var også mod Vietnam-krigen, men kunne ikke udtrykke min vrede, fordi jeg var ansat i forsvaret. Jeg måtte skrive læserbreve med ’Hedebonden’ som afsender, for ellers havde jeg ikke kunnet fortsætte min karriere. Og så havde jeg ikke siddet her," ler Stephen Egede Glahn og ser sig om sit nyistandsatte bondehus i Nordsjælland, hvor han nyder pensionistlivet med sin kone Inge.

26 år som sognepræst i det smukt kuperede sogn blev det til, før han måtte holde sin afskedsprædiken med øjne, der bestandig truede med at blive blanke. Først nu vil han fortælle om sin brogede livshistorie, fordi livet blandt hans sognebørn ikke skulle forstyrres af hans fortid, så længe han var præst.

"Det lå i miljøet i forsvaret, at man skulle tænke på en bestemt måde, og desuden havde vi begrænset tid til at følge med i, hvad der skete rundt om i verden. Havde jeg virkelig vidst, hvad USA bedrev af ulykker, ville jeg have haft svært ved at forsvare vores store allierede."

"Egentlig har jeg altid været mod vold, blandt andet fordi jeg selv blev fysisk afstraffet som barn, og det var for mig i høj grad ydmygende. I skolen brugte jeg kun vold for at forsvare min ret til at gå i fred. I dag går jeg ind for ikke-vold, for man bryder voldsspiralen ved at vende den anden kind til. Man skal ikke lade modparten bestemme ens reaktionsmønster. Vi skal vogte vor frihed, og det kræver, at vi er årvågne. Kejserne i Rom holdt folk i ave med brød og skuespil, så de ikke gjorde oprør. I dag er de ting erstattet med fjernsyn og velfærdsgoder. Evangeliet er den eneste instans, der er værd at holde sig til. Jesu forkyndelse er altid kritisk over for enhver religion, den kristne inklusive, og Hans ord sætter tingene i tilværelsen - og én selv - på plads."

Generalforsamling i skyttelavet

Så kom vi ind i februar måneden og det er også i februar hvor det er koldt men også hvor der er mange generalforsamlinger, dette er der også i Københavns marineforening skyttelav. Vi var samlet på Holmen hvor vi afholdte den årlige generalforsamling. 60 medlemmer havde mulighed for at deltage dog var vi ”kun” omkring. 20 deltager. Det var en aften der blev holdt i de officielle rammer med beretning, regnskab, budget, valg og evt. alt som en aften som denne skal indeholde. Efter generalforsamlingen var der en bid mad her deltog undertegnet ikke så beskrivelse af maden får i ikke denne gang. Husk at skyttelavet altid kan bruge nye medlemmer og at vi træner tirsdag aften kl 17 i DGI byen. Hvis du ikke har skudt før har vi også medlemmer der kan hjælpe dig med dette.

  

Hjertet banker for Nordøstgrønland

Denne torsdag skulle vi høre om Nordøstgrønland som mit og mange andre medlemmers hjerte banker for, det kunne man se på deltager antallet (der var fyldt). Og der er ingen tvivl om at vores foredragsholder Rasmus Rohde også har et nært forhold til Grønland og den grønlandske natur med brede vider og vild natur. Vi startet dog ud med lidt mad som igen blev bragt til marinestuen, denne gang forlorenharer med både asier, ribsgele og en god flødesovs så bliver det ikke meget bedre J

Efter maven var fyldt skulle vi høre om livet i Sirius, og året gang i Sirius. Ikke ret lang inde i aftenen fik vi historien omkring oprettelsen af Sirius og forklaringen på deres våbenskjold med Sirius stjernen hvor hunden er i midten, og alt er omkranset af et hundehalsbånd for at holde sammen på det hele, en historie jeg selv ikke kendte og igen blev der proppet lidt viden ind på første sal J . Men det var ikke det eneste punkt man blev oplyst om, vi lærte alle at en Sirius mand inden han kommer op til Grønland faktisk kender alle navne på bjerge, fjorde, fjordlejre og andre navne der eksisteret i nationalparken så de alle har et fælles sprog når man lander på Daneborg. Vi fik et indblik i alt det arbejde der bliver gjort om sommeren inden alle slæderene tager ud på tur, på et år bliver der kørt ca. 17.000 km på slæder ud fra Daneborg. Dette var og man skal jo passe lidt når man siger det, men denne aften var et af de bedste foredrag som jeg har hørt i Marineforeningen. Ja og jeg er nok lidt farvet af at det omhandlet Grønland men jeg tror at alle denne aften fik mere end de forventet da vi startet kl 18. Efter en dejlig aften blev ankeret hævet og skuden blev igen vendt hjem af. Vi ses igen til enten kammartskabsaften eller til et af vores foredrag.

 

Hvis du ikke er medlem af vores forening er det disse fantastiske aftner du går glip af, men også du kan blive medlem så du kan opleve vores fællesskab. Det eneste det kræver er en mail til formanden på kbhmf@outlook.dk

Vil du nøjes med at se om dette er noget for dig er du mere end velkommen til at kontakte os på mail

Det blå Danmark Gudstjenste

8. januar 2017

Søndag og dagen for gudstjeneste for det blå Danmark, og som vanlig var vi i holmens Kirke. Denne dag var vi samlet fra Marineforeningen, søværnet, marinehjemmeværnet og det øvrige blå Danmark. Vi var samlet i den gamle Anker-smedje som blev til holmens kirke og kirkeskibet bygget på Holmen, dåbskaret var smedet på orlovsværftet også på holmen, så med historiens vingesus var vi denne søndag netop i den rigtig kirke. Ca. 20 medlemmer fra vores afdeling var mødt op i Kirken, hvor vi fik hørt Kontreadmiral Frank Trojahn som talte til det samlet Blå Danmark, Kvindelig Mariner musiceret med to stykker musik, dagen prædiken kom fra Sognepræst Anna Mejlhede som talte om optimisme og det kommende år, en god og nutidig prædiken.

Til afslutning fik vi udgangsbønnen fra vores egen orlovs provst Ejgil Bank Olesensom bad bønnen for alle i det blå Danmark, Kongehuset, samt alle de der er ude i verden og står vagt for friheden.

Godt Nytår til alle

7 januar 2017

Vi er nu gået ind i 2017 og det skulle også fejres i Københavns Marineforening med vores årlige nytårs mønstring, klokken 13 var der mønstring og 24 medlemmer var mødt op på denne hvide og meget glatte dag, et par afbud var det også blevet til. Men det var dejligt igen at sige goddag til alle de fremmødte efter vores ”lille” julepause. Og denne mønstring blev krydret med et dejligt fiskebord som Mogens og Leif havde komponeret hjemmefra. Igen havde vi en rigtig dejlig eftermiddag / aften hvor vi mødtes til snak, hygge og en gang gode historier både fra nutiden og fortiden. Ved 20 tiden hev jeg ankeret op og drev hjem af, tak til jer alle for en god mønstring. Vi ses igen på torsdag til vores foredrag aften omkring Sirius patruljen. 

 

Skyttelavet jule afslutning.

Anden uge af december betyder også afslutningsskydning i skyttelavet inden juleferien starter, vi mødtes som vi plejer i DGI byen for at skyde og her var der i dag en præmie til de to bedste skytter en and og en flaske rødvin var på højkant. Der blev skudt godt af alle vores skytter så det blev en hård kamp om anden. Men til sidst blev det Joan og Flemming der løb med dagens præmie. Efter skydningen kørte vi ud til Marineforeningens dejlige lokaler på Holmen for at afslutte med smørrebrød og en ”lille” snaps. Det blev en rigtig hyggelig aften hvor snakken gik lystig og hvor vores to nye medlemmer deltog. Så hvis du har lyst til at skyde hver tirsdag eller bare en gang i mellem så er skyttelavet stedet hvor vi mødes. Ved 21:30 tiden blev der general opbrud og med ønsket til hinanden om en god jul og et godt nytår, lettet vi anker og drog hjem af. Tak til jer alle for en dejlig aften vi ses i det nye år.

Julefrokost i bedste tradition

Så kom vi ind i december og tiden var inde til at afholde vores traditionsrige julefrokost med alt hvad hjertet kan begære, både som fast og flydende kost. Lørdag kl 13 var der mønstring og hele 74 deltager var med til at gøre denne dag både festlig, hyggelig og frem for alt var alle mænd og kvinder med til et kammartskab som kun bliver stærkere efter sådanne en komsammen. Der var snak, der var skål sang og der var masser af mad, igen var det Stig der stod for maden og igen kan jeg nok sige blev ingen skuffet, hjemmelavet rullepølse og sylte så kan man ikke forlange mere. Og efter flere timer i maden blev kaffen serveret og snakken kunne `næsten” ikke blive mere fri, et godt kendetegn for vores marineforening at alle kan snakke med alle og det gør vi til stor glæde for hinanden.  Langsomt over flere timer tyndet det ud i mandskabet og da klokken blev 21 var de sidste på vej hjem og mit egen anker blev hevet op og taxaen tilkaldt, for bilen måtte sove på Holmen til næste dag. Tak til jer alle for igen at gøre vores fællesskab til styrken ved at være med i Københavns marineforening.

Kammartskabsaften

Torsdag i sidste uge var vi igen samlet til en aften med kammartskab, denne aften stod også på optagelse af nye medlemmer så vi igen kunne vokse som lokalforening og forhåbentlige forsætte med at være en aktiv marineforening. Aftenens ret var Kina kartofler og en dejlig stærk krydret kylling ret og efterfølgende kaffe. Og igen kan jeg kun sige gik snakken lystig med masser af gode historier som også satte lattermusklen i gang. Kan man en god historie er der ingen grænser på disse hyggelige aftner. Der blev da også tid til masser af snak ved borderene og oppe i baren, så tak til jer alle der var med til at gøre kammartskabsaften rigtig hyggelige. Vi ses om 14 dage.

En aften med skytterene

Tirsdag er eftermiddagen hvor vi mødes i skyttelavet under Københavns Marineforening. Det er altid hyggeligt at mødes disse tirsdage hvor vi træner i DGI-byen. Og i dag var det også første træning efter vores 100 års jubilæum og igen en rigtig god eftermiddag / aften hvor vi brugte et par timers i hinandens selskab og vi fik også skudt de 25 skud der høre til en trænings aften. Vi kan også altid bruge en ekstra skytte så har du et par timer sådanne en tirsdag kom forbi DGI byen. Vi er der fra ca. kvart over fire og frem til ved seks tiden. Tak for i dag vi ses næste tirsdag.

100 års jubilæum og et nyt medlem

100 år er lang tid, og det er netop 100 år siden at Københavns marineforenings skyttelav blev oprettet. Dette blev fejret ved en gallermiddag i går Lørdag, det var også på denne aften hvor jeg modtog min ”søstjerne” som bevis på at jeg nu var fuldgyldig medlem af skyttelavet. Vi var samlet 45 gæster til denne aften, hvor vi skulle smage noget dejligt mad og fejre os selv med vores 100 år fødselsdag. Det blev en dejlig aften hvor vi startet me...d velkomstdrinks hos vores nabo Marinehjemmeværnet for derefter at trække ind i vores flotte lokaler hvor en dejlig forret stod på borderet. Det blev en aften med masser af dejlig mad, vin og til sidst kaffe og cognac, snakken gik lystig og kl 22.30 hvor flaget gik ned, og aften gik på held eller gjorde den nu også det, nej for sådanne en aften forsætte selvfølge med en masse snak, koldt øl og hygge, så da klokken nærmet sig halv to så hev jeg ankeret og drog hjem over, men jeg var ikke den sidste der gik. Så denne aften udviklet sig som en aften i skyttelavet skal være, fyldt med det sociale og masser af gode mennesker til at sætte stemningen. Tak for i aften og tak for et dejligt selskab.

En spændene aften med alt i træ

Dagen i går var som en børnefamilies kalender er mest godt fyldt, men det var også dagen hvor jeg skulle ind i Marineforeningen til foredrags aften, for at høre Bernt Kure fortælle lidt om sig selv og meget om hvordan Fregatten Jylland blev til det den er i dag.

Og selv om jeg kom for sent til maden og flag hejsning , så nået jeg ind til foredraget og her bliver man ikke skuffet, et er at Bernt har været med til at gøre Fregatten til det den er i dag men vi fik også lige historien om hans tur til Grønland samt Sydafrika inden vi fik hørt en hel masse om hvordan man tager et kølsprængt skib ligger det i en tørdok og til sidst skal ende med et skib uden kølsprængning, den rejse vi kom på denne aften var en spændene historie omkring hvordan ganske få mænd startet projektet og efter man var nået et godt stykke ind i projektet fik støtte af Mærsk og kunne skrue lidt op for renoverings tempoet. Når man høre Bernt fortælling er det med gamle skibe som med gamle biler. Leverer du dem ind til ’værkstedet’ for et lille eftersyn, kan man næsten være sikker på, at telefonen ringer med beskeden: ’Vi har fundet et par andre ting, der nok også burde ordnes! ’. Men et stort stykke arbejde har de udført og fordelingen mellem det gamle og det nye på fregatten er 40/60 hvilket gør projektet til det projekt i verden hvor man har bevaret mest af det gamle skib. En stor tak til Bernt Kure for et meget spændene foredrag, og efter et par timer i marinestuen var det vider ud i mørket hvor kalenderen sige at jeg måtte ud og se den sidste periode af en ishockeykamp som sønnen spillet. Tak for en god aften og vi ses næste gang.

En hyggelig aften

Så var det blevet Torsdag og den stod på kammartskabs aftenen, ind til holmen og lige stikke snuden ud i køkknet for at se hvad SUSET havde leveret til vores maver. Uhmmm Chilli con carne det duftet dejlige. Og det smagte også dejligt da det blev serveret. Og denne aften blev en rigtig kammartskabs aften, men hygge og mange snakke langs de opdækket border, og til sidst oppe i baren hvor vi stod  og fik en snak om hvorfor det lige var vi kom her inde. Det blev til en snak om det hyggelige samvær men også om at alle var lige, inden følte sig for fine til at snakke med andre, og selv om du har været medlem i 25 år eller 1 år var der ingen forskel, det er styrken ved at komme i Københavns marineforening en torsdag aften. Det fik mig til at tænke på hvordan var det at komme her første gang og jeg skulle også overbevise mig selv om at jeg skulle træde over dørtrinet første gang det var ikke nemt kan jeg huske, hvad skulle man have på og hvordan blev man modtaget. Det viste sig så at da jeg trådte ind første gang var det varme der modtog mig og åbne arme. Og jeg lærte også at man godt kan komme i almindelige bukser og en polo hvis men er til det. Alt dette på en ganske almindelig Torsdag aften hvor tankerene også kan flyve højt 🙂

Et besøg i Skyttelauet

Så skulle man luftes og prøve at skyde en sådanne tirsdag eftermiddag, efter lidt prøv at find et skyttelau, fandt jeg dem helt omme bag ved i lokalerene, Efter lidt snak og hvornår var det lige man sidst havde skudt øøøøøø mange år siden, gik turen ned til skydebanerene og efter kyndig instruktion / hjælp fik jeg også skudt og lærte at når man har briller med flydende overgang skal man lidt have styr på hvor man kikker og også hvordan man sætter sine ben. Efter et par timer gik det hjemad igen med lidt lærdom omkring skydning. Mon ikke vi ses igen på Tirsdag.

Gamle revystjerner i ”varmen”

 

En dejlig aften i Marinestuen men dog også meget varm. Vi skulle på den varmeste september aften nyde historien omkring de gamle danske revy stjerner. Men inden skulle vi lige nyde den leveret mad fra 56° som næsten er vores naboer,Gullasch med Hvedekerner det havde jeg ikke smagt før men udmærket mad. Efter aften skaffningen skulle vi høre Rikke Rottensten fortælle omkring de gamle revy stjerner og vi fik hele stjerne rækken med Dirch Passer, Keld Petersen, Jørgen Rye, Lisbeth Dahl og Ulf Pilgaard og her underholdte Rikke med fortællinger, anekdote og en enorm viden om den danske revy verden. Så efter 2 timer havde vi fået rigtig meget viden om de gamle stjerner og også lidt om dem der stadigvæk laver revy. Tak for en dejlig aften og en stor tak til Rikke Rottensten for at gøres os meget klogere på den verden.

 

Husk også at vi har Kammeratskabsaften den 22 september, og at i skal tilmelde jer til formanden på mail kbhmf@outlook.dk

 

USA roser Danmark for Libyen-operation

USA roser på det Hvide Hus’ hjemmeside Danmarks indsats for at fjerne resterne af kemiske våbenlagre fra Libyen. Danmark deltog i den dansk-ledede operation RECLIB med DFDS’ fartøj Ark Futura samt støtteskibet Absalon. De cirka 500 tons våbenrester forlod Misrata den 27. august.

”Vi takker Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, OWPC, og medlemmerne af det internationale samfund for at enes om hurtigt at fjerne rester af Libyens kemiske våbenlagre. Vi sætter pris på den vigtige rolle, Danmark, som har ydet maritimassistance til sikkert at fjerne kemikalier fra Libyen, samt den betydelige støtte fra Tyskland, Storbritannien, Canada og Finland”, siger en talsmand for USA's National Safety Council.

USA hjalp med at organisere og støtte gruppen. Det var den samme koalition, der stod for fjernelsen af kemiske våben fra Syrien i 2013 og 2014. Dengang deltog ud over Ark Futura de to danske flådeskibe fregatten Peter Willemoes og støtteskibet Esbern Snare.

Ark Futura er netop nu på vej ind i tysk farvand vest for Bremerhaven med Absalon som fast følgesvend.

Kilde: Det Hvide Hus.

36 flådefartøjer i Københavns havn

Fra torsdag til mandag vil der være krigsskibe fra 13 lande i det meste af Københavns havn. Interesserede kan komme om bord på nogle af skibene lørdag og søndag.
De mange skibe i havnen skyldes forberedelserne til Øvelse Northern Coasts. Det er Søværnets Taktiske Stab som i år arrangerer den internationale flådeøvelse Northern Coasts. Øvelsen finder sted i Østersøen og farvandet omkring Sjælland i de næste fjorten dage. I øvelsen deltager 3...6 større og mindre flådefartøjer, herunder den danske fregat Niels Juel.
Øvelsen starter med samling af enhederne i København i perioden 1. til 5. september, hvor den sidste planlægning kommer på plads og besætningerne klargør skibene til de kommende ugers strabadser. Vær opmærksom på at mange kajer vil være afspærrede med gule hegn. Åbent skib
Det vil være muligt at besøge nogle af skibene lørdag den 3. september og søndag den 4. september mellem klokken 13.00 og 16.00. Det vil blandt andet være muligt at besøge den danske fregat HDMS NIELS JUEL, der fungerer som flagskib for øvelsesledelsen under Northern Coasts, den tyske fregat FGS SCHLESWIG-HOLSTEIN, den tyske korvet FGS LUDWIGSHAFEN AM RHEIN, den spanske fregat ESPS MENDEZ NUNEZ og den portugisiske fregat NRP ALVARES CABRAL.

De åbne skibe ligger enten ved Skuespilhuset eller på Langelinie.

I fald man skulle ønske at besøge skibene, skal man være klar over, at man af sikkerhedshensyn vil blive visiteret før man går ombord. Man må ikke medbringe knive, sakse, skydevåben, fyrværkeri og beholdere under tryk.
Man kan ikke medtage klapvogne, barnevogne eller kørestole. Og adgangen til skibene er IKKE handicapvenlige.

Havmiljøøvelse i Sejerø Bugt

 

Beredskabsstyrelsen, Politiet og Marinestaben ved Værnsfælles Forsvarskommando afholder sammen med det kommunale beredskab i Kalundborg kommune havmiljøøvelse den 30. og 31. august 2016

 Øvelsen starter om formiddagen den 30. august, hvor der sker en grundstødning i Sejerø Bugt. I forbindelse med grundstødningen opstår en mindre brand, der kræver assistance fra land.

På grund af grundstødningen rives der hul på nogle af skibets bundtanke, og der strømmer en større mængde olie ud i havet. De sejlende enheder til søs skal forsøge at opsamle så meget af den fiktive olie som muligt, inden den rammer kysten, som følge af strøm og vind.
 
Til søs deltager miljøskibene Gunnar Thorson og Marie Miljø, transportfartøjet Sleipner, et patruljefartøj af Diana-klassen og marinehjemmeværnsfartøjerne Luna og Ringen samt Forsvaret redningshelikopter.

Udover de sejlende enheder deltager Forsvarets Operationscenter, herunder Lyngby Radio, Maritime Assistance Service (MAS) og Joint Rescue Coordination Centre Danmark (JRCC Danmark), som koordinerende instans for indsatsen til søs. De øvrige aktører i øvelsen er Beredskabsstyrelsen Sjælland, Marinehjemmeværnsdistrikt Øst, Midt- og Vestsjællands Politi, Totalforsvarsregion Sjælland, Naturstyrelsen Sjælland, Vestsjællands Brandvæsen, VTS Storebælt, samt Falck Sjælland med specialuddannede brandfolk

Øvelsen afsluttes 31. august midt på dagen med en debriefing for de deltagende parter.

Kemiske stoffer fjernet fra Libyen

Klokken 19.10 den 27. august forlod støtteskibet Absalon sammen med et chartret DFDS-skib libysk farvand. I tæt samarbejde med internationale samarbejdspartnere har den danske flådestyrke medbragt resterne af Libyens kemiske våbenprogram.
Chef for styrken, flotilleadmiral Torben Mikkelsen, udtaler fra Absalon:

...

- Jeg er glad og stolt over, at det er gået efter planen. Selvom tiden til planlægning har været kort og intens, er det på rekordtid lykkedes at få alle aftaler på plads, og mandskabet har løst deres opgaver meget professionelt.

Operationen startede klokken 05.00 natten til lørdag den 27. august, da Absalon krydsede ind i libysk territorialfarvand. Klokken 09.00 anløb DFDS-fragtskibet Ark Futura havnen i Misratah og mødtes der med de libyske samarbejdspartnere, der har haft opgaven med at sikre både havn og last. På overskuelig afstand fra havnen lå Absalon og et britisk flådefartøj klar til at støtte, hvis problemer skulle opstå.

- Det er under afhentningen af containere fra havnen, at den største risiko for fejl har været. En havn er et åbent område, og når vi ikke selv har haft folk på jorden inden afhentningen, vil der være en smule nervøsitet. Men vi kan konstatere, at materialerne var til stede, og at sikkerheden var på plads, siger Torben Mikkelsen. Efter sikring af området og undersøgelse af materialet blev resterne af Libyens kemiske våbenprogram kørt ombord på fragtskibet. Klokken 18.00 var alle mand ombord på skibene igen og kursen blev igen sat mod internationalt farvand.

- Det lyder simpelt, men der er mange ting, der kan gå galt under sådan en operation. Der kan være problemer med containerne, og der kan være problemer med sikkerheden. Men både vores folk på jorden og vores operatører ombord var årvågne og professionelle, siger Torben Mikkelsen.

Styrkechefen, der til daglig er chef for Søværnets Taktiske stab, understreger, at en essentiel del af det danske søværns succes med afhentningen er det tætte samarbejde med både danske og internationale samarbejdspartnere: Medarbejdere fra SKAT, Beredskabsstyrelsen, Hæren og Flyvevåbnet har alle bidraget med ekspertise og hårdt arbejde. Desuden har operationen involveret rådgivere fra Finland og den britiske flåde.

Nu eskorterer Absalon fragtskibet Ark Futura mod den havn, hvor stofferne skal afleveres til destruktion. De nærmere omstændigheder i forbindelse med afleveringen vil blive beskrevet, når det sikkerhedsmæssigt er forsvarligt.

Absalon skal fjerne rester af kemiske våben

 

Onsdag den 19. august sejlede Absalon ud fra Flådestation Frederikshavn med kurs mod Libyen. Skibet skal ned for at hente rester af kemiske stoffer. Stoffer som ved den korrekte blanding kan blive til kemiske våben. Ud over Absalons besætning er der om bord personale fra Forsvarets Sundhedstjeneste, Søværnet, Hæren, Flyvevåbnet, SKAT, Beredskabsstyrelsen og specialoperationsstyrker.

- Den her mission giver rigtig god mening, da vi er med til at sikre, at de kemiske stoffer ikke falder i de forkerte hænder, siger chefen for Søværnets Taktiske Stab, flotilleadmiral Torben Mikkelsen.

Absalon skal yde beskyttelse til et dansk handelsskib, som skal transportere de kemiske stoffer fra Libyen til Tyskland.

Redningsaktion langt mod nord

 

Ejnar Mikkelsen, et af søværnets Inspektions Fartøjer, opererer for tiden så langt nord som man kan komme med skib på den grønlandske vestkyst, mere præcist i området ved Thulebasen.

Skibet var lørdag formiddag i gang med at forberede flagskifte på kongerigets vestligste punkt, en lille øgruppe ved navn Carrey øerne, da der kom en nødmelding fra Arktisk Kommando, AKO.

...

Skibet i nød var et mindre sejlskib, der havde motorstop og drev for ankeret under den tiltagende vind. Skibet befandt sig ca. 6 timer fra Ejnar Mikkelsen, i området ved Qaanaaq.
Det viste sig at skibet havde fået en snor i skruen, mistet deres anker, og holdt kun skibet op mod den tiltagende vind med et drivanker.

Da Ejnar Mikkelsen ankommer til området var vinden nået stormstyrke og sigten var faldende. Der oprettedes kontakt med havaristen og fik opdatering på deres position og bekræftet at de alle efter omstændighederne havde det godt.

Planen for at hjælpe havaristen blev lagt, og indebar et moment som ofte trænes og derfor lykkedes i første omgang, nemlig at skyde en line over og derved overføre en slæbetrosse, så skibet kunne slæbes i sikkerhed i læ for vinden.

Ejnar Mikkelsen og havaristen ankom et sikkert ankersted i læ for vinden sent lørdag aften, og Ejnar Mikkelsens dykkere får skåret skruen fri, alt i mens besætningen fik en stor potion varm mad, som kabyssen havde holdt varm til dem. De fik også mulighed for at tage et bad og begge skibes besætninger fik mulighed for at dele røverhistiorier.

Begge skibe forblev på ankerpladsen natten over. I løbet af morgenen blev de sidste småreperationer på havaristen udbedret og over middag, hvor havaristen blev bespist med højbelagt smørebrød om bord Ejnar Mikkelsen, kunne begge skibe fortsætte deres togt på sikker vis.

Med THETIS som sikkerhedsnet


 Inspektionsskibet THETIS fungerede som følgeskib, da skibet Angaju Ittuk efter en kollision med et isbjerg skulle sejle til Nuuk.

Den 12. juli ramte skibet Angaju Ittuk fra Royal Arctic Line et drivende isbjerg i nærheden af Nanortalik i det sydlige Grønland. Sammenstødet resulterede i en skade over vandlinjen på stævnen, men skibet kunne dog fortsætte for egen kraft.

Eftersom skibet skulle på en forventeligt tre-fire dages sejlads mod værftet i Nuuk, anmodede Royal Arctic Line om assistance fra Arktisk Kommando. Den ønskede assistance bestod i et fartøj, som kunne følge Angaju Ittuk til Nuuk og om nødvendigt tage skibets besætning ombord.

Arktisk Kommando havde ikke umiddelbart et skib i nærheden af Angaju Itttuks position, men inspektionsskibet THETIS blev disponeret til at løse opgaven, og ankom den 19. juli til området.

Inspektionsskibet THETIS fulgte Angaju Ittuk på hele dets sejlads til værftet i Nuuk.

Klar til at gribe ind
Inden afgang mod Nuuk var THETIS indsatshold om bord for at orientere sig og for at placere havariudstyr, således at man hurtigt kunne komme til assistance, hvis det blev nødvendigt. Inspektionen gav også mulighed for at holde et formøde omkring forventninger og rutevalg mellem de to besætninger.

Samarbejdet forsatte under hele turen, hvor Angaju Ittuk hver tredje time gav en statusmelding på situationen ombord. Undervejs stillede Angaju Ittuk også skib og besætning til rådighed, så THETIS’ besætning kunne træne både hoist til helikopter og boarding med gummibåd.

Undervejs trænede besætningen på THETIS hoist med helikopter.

Roligt vand i snævre passager
For at sikre den mest rolige havoverflade forgik størstedelen af sejladsen indenskærs gennem smalle steder som det Nordlige Mågeløb og Knækket. Her fik vagtcheferne på THETIS udfordret deres navigatoriske evner og vist, at skibet er i stand til at assistere lokalsamfundet i selv de snævre ruter, som den lokale trafik benytter.

Besætningen på de to skibe valgte at sejle indenskærs for derved at få den mest rolige havoverflade.

Vagtcheferne på THETIS er ikke ubekendte med at sejle i snævre passager og træner jævnligt imellem de stejle klipper. Opgaven blev et eksempel på, hvordan træning og godt lokalt kendskab gør det muligt at kunne yde den bedst mulige støtte til lokalsamfundet.

Sikkert i havn
Besætningen på THETIS har udtrykt stor glæde ved at have kunnet støtte og skabe et sikkerhedsnet for Angaju Ittuks besætning. Indsatslederen på THETIS bemærkede, at ”.. det er sjældent, man får mulighed for at se en havarist inden, noget går galt”.

Galt gik det heldigvis ikke, og Angaju Ittuk ankom uden problemer til Nuuk en dag før planlagt, idet vejret viste sig fra sin bedste side og hjalp eskorten sikkert på vej.

Det skal til slut nævnes, at ingen personer ombord på Angaju Ittuk kom noget til ved sammenstødet med isbjerget, og at det heller ikke forårsagede forurening eller skader på skibets gods.

Sendemands Møde_referat_2016

Årsberetning_2015_Danmarks_Marineforening

5. Maj i marineforeningen

Vi mindes og husker, hvis men ikke gør det gentager man altid fortidens synder, derfor mindes vi i dag kl 12 på holmen de faldene fra søværnet i den mørke tid i Danmark. Vi startet i marinestuen med kaffe og brød hvorefter vi gik til mindestenen, for der sammen med søværnet at mindes de faldene. Kl 12 blev der lagt to kranse en fra søværnet og en fra marineforening, i stilhed blev mindet æret hvorefter der var en ekstra kop kaffe eller en lille en i marinestuen. Tak for en dejlig dag til alle de frem mødte.

En aften med sjov og lidt information

Så nået vi til den sidste uge i april og her skulle vil mødes til lidt hygge i marineforeningen, og denne aften havde vi også gæster bla. af formanden for Maskinmester foreningen som gav et lille indlæg omkring fortiden, nutiden, og fremtiden for maskinmester erhvervet og når man lyttet til fremtiden for danske maskinmester både til søs og i land er det nok den vej den kommende ungdom skal kikke. Både masser af arbejde og til en fornuftig... løn kunne man høre. Vi hørte om hvordan man fra foreningen side for 10 år siden lavet en strategi, omkring at man ville uddanne flere maskinmester og hvordan denne er lykkes i sådanne omfang at der ny igen bliver bygget nye skoler. Derefter var der løs snak og hygge både i baren og rundt på de små borde og alle så ud til at have en dejlig aften. En lille kommentar fra Maskinmester formanden var at man skule være gået på pension for at være i en Marineforening hehe så følte man sig gammel, mon ikke det er på tide at ændre lidt på den opfattelse. En god aften var gået og ankeret blev hævet for at vende hjem. Tak for en god aften til jer alle.

Sørøver for fædrelandet

Kunne være aftens titel men denne aften hvor vi skulle høre lidt fra vores egen rækker, Niels Bjørn som har skrevet bogen ”Sørøvere på kongens bud” og den glæde til at høre nærmer om. Da jeg kun når at læse en bog om åres og det er i sommerferien, normalt bliver det forfatteren fra Marstal Carsten Jensen. Men denne sommer tror jeg at det må blive en bog om sørøver eller som kongen kalder den KAPER (En kaper er et privat skib, der ved en bemyndigelse fra en krigsførende stat berettiges til at deltage i fjendtligheder til søs og navnlig til at kapre fjendtlige handelsskibe), og tænk det kunne man få lov til af kongen hvis bare det gik ud over englænderene, sjovt at tænke på hvad vi har oplevet i Danmark de sidste 200 år, det kan man komme til at tænke lidt over når man høre sådanne et foredrag. Og igen havde vi en hyggelig aften med ca. 40 kammarater som også ville høre om lidt Sørøveri.  Men sådanne en aften bliver kun fuldendt hvis også maven får lidt brændstof, dette blev indfriet med Boller i karry. Så da Ankeret blev hævet og skuden vendt hjem over, var det med en følelse af at man igen var blevet lidt klogere i godt selskab med kammerater fra søen.  

En Kammeratlig kammeratsskabs aften

Så gik marts på hel og den sidste dag i måneden skulle vi ind og mønster til en yderste hyggelig aften, et nyt koncept med maden så vi fik en lille sild og så nogle MEGET store smørrebrøds madder, det smagte godt. Så det  blev til en dejlig hyggelig aften med masser af historier, som gik ud fra devisen ”så vidt vi husker” og igen kan jeg kun sige, dem der ikke har prøvet at være med skulle sætte en aften af til at møde ind i foreningen og opleve masser af varme, venskab og gode historier. Tak til jer alle vi ses næste gang. Og husk at tilmeldingen skal være formanden i hænde seneste mandag formiddag før mødet, enten på mail eller ved at få fat i formanden på telefon.

Generalforsamlingen

Mogens Larsen blev hædret med "Årets Mariner" - en kofilnagle - for sit engagerede frivillige arbejde gennem nu fire år i afdelingen. Det skete i forbindelse med generalforsamlingen, hvor Bjarne Kamper fik 40 års medlemsemblemet (for 40 års medlemskab i afdelingen). Afdelingsformand Leif Larsen blev genvalgt og kan se frem til 10 års "jubilæum" som formand til januar. Hidtidig sekretær Johnny Bannow og bestyrelsesmedlem Karl- Erik Knaack blev også genvalgt.

Nulle og Jazzen

Så blev det torsdag og vi skulle mødes til foredrag med og omkring ”Nulle” som jeg nok ikke lige var sikker på hvem var, før der var en der sige ”Poul og Nulle i hullet” en julekalender, så gik det også op for mig hvem det var. Når man ikke er til Jazz så er der bare nogle man ikke kender. Men man skal tage til foredrag for at lære noget nyt og lytte til spændene mennesker og det blev opfyldt i stor stil. Det var sjovt at høre både omkring hvordan det hele startet med bl.a. en bemærkning ”jeg har ingen far” og det er jeg glad for,  når de andre kom hjem til deres mor siger hun ofte ”Vent du bare til Far kommer hjem” og det lød ikke godt J. Vi fik også historien omkring at Nulle med hans kammarter der var på tur i Spanien pengene løber tør og så blev de hyret som Cirkus orkester. Det var et af de foredrag som jeg ikke helt viste hvad jeg skulle vente, og da Nulle sluttet sad man med følelsen af at have været taget en tur igennem et helt liv af sjove og anderledes oplevelser. Tak for en dejlig aften til både Nulle og resten af selskabet.

Første Kammartskabs aften i 2016

Så var vi kommet ind i det nye år, og vi skal have årets første kammartsskabsaften, vi har dog været sammen to gange siden årsskiftet men det var den første aften hvor vi ”kun” skulle fortælle sjove og underholdene historier, røver historier og ellers bare underholde os i hinandens selskab. Det blev igen en dejlig aften og vi fik en gang smørrebrød med en ”enkel” til, og selv om vi kun var omkring 25 stykker eller deromkring blev det en rigtig dejlig aften hvor vi havde nogle rigtige gode timer sammen. Og vi fik lige en ekstra besked om at man skal huske at tilmelde sig til spisning. Det er ikke nok at lægge en besked på en svare men skal have svar inden man er tilmeldt. Tak for godt selskab til jer alle der var med.  De bedste kammartlige hilsner Per

 

Nytårsmønstring

Lørdag var også dagen hvor vi skulle til Nytårsmønstring, dette var min første nytårsmønstring i Københavns Marineforening så hvad er nu dette for noget, måtte jeg også spøgeren af de ældre medlemmer om i torsdags, og det er hyggeligt samvær. Det kunne jeg godt tilslutte mig efter at havde været med. En dejlig middag blev serveret en fiske forret og brunkål til hovedret og ind i mellem optagelse af tre nye medlemmer (se anden artikel). Under denne nytårsmønstring blev musikken også et omdrejningspunkt, både som tale og udførelse. Vi fik gode historier bl.a. fra Femø Jazz, men også mere munter indlæg det måske ikke var helt sandfærdige, en rigtig hyggelig mønstring.  Det musikalske kom fra fire medlemmer og en gæst (måske kommende medlem) Se de små videoer der blev optaget, det gav en dejlig stemning i vores flotte lokaler og jeg tror at alle kom hjem med en dejlig oplevelse fra denne eftermiddag/aften, hvornår mønstringen sluttet vides ikke, jeg lettet anker ved 19 tiden og satte kursen hjem over. Tak til alle for en dejlig oplevelse.

Optagelse af tre nye medlemmer

Ved Nytårsmønstringen i dag (090116) blev optaget tre nye medlemmer. Alle med "blå krave", altså af Søværnet, og alle stadig erhvervsaktive: Til højre for næstformand Erik Hansen og afdelingsformand Leif Larsen er det Frank Pedersen, ansat i Søopmålingen som enemester, Martin Holtegaard, janitchar (?) og Elias Beltoft Eliasen, tuba, begge tjenstgørende i Søværnets Tamburkorps (og nye medlemmer af denne gruppe). De nye medlemmer fik en varm velkomst og tre skæpperær.

Krigssejlerene

Godt nytår til alle blev der sagt mange gangen denne aften, hvor vi skulle høre foredraget omkring Krigssejlerene. Det blev en aften med masser af faktuelle oplysninger og foredraget gav en dyb indsigt i hvor farlig det var at være på søen i de mørke år. Jeg sad med en følelse af at denne aften gav mig en meget dybere indsigt i krigen på havet, min egen morfar sejlet konvoj sejlads til Rusland og da jeg var barn var dette ikke noget man snakket os, som vi hørte i foredraget var alle der havde sejlet også dybt traumatiseret efter krigen hvor hovedparten af de danske søfolk havde været udsat for angreb op til 30 gange, man kunne godt forstå hvorfor nogle søfolk ikke kunne klare det at komme hjem til en ”normal” familie efterfølgende.  Efter næsten to timer sluttet vi af med en enkel øl og en ”marstaller”, det var en rigtig god aften hvor jeg fik rigtig meget med hjem. Tak til Gustav Schmidt Hansen for et rigtig godt foredrag. Vi ses til Nytårsmønstring lørdag. 

Nytårsgudstjeneste Det blå Danmark

Så kom vi alle ind i det nye år, og godt nytår til jer alle. Nogle af os var på denne meget kolde søndag i Holmens kirke, selv om temperaturen var -3 var der en dejlig varme i kirken, hvor Kvindelige Mariner`s musikkorps spillet to dejlige nummer.  Fungerende Chef for marinehjemmeværnet holdt tale om året der gik og året der kommer, hvor han også takket de lokale marineforeninger for deres hjælp og indsat i 2016. Orlogspræst Ulrik Pilemand holdt dagens prædiken omkring skyld og skam det gjorde han rigtig godt og formået da også at få et lille grin ud af menigheden denne kolde søndag, hvor vi sluttet med GUD BEVARE DRONINGEN. Efter at vi havde afsluttet den kirkelige del endte vi med et lille glas i kirken hvor vi alle ønsket hinanden et godt nytår. Og så skulle vi hjem troet jeg, men der var lige en lille tradition blandt nogle af deltagerene og efter en lille gå tur i kulden trådte vi ind på hvids vinstue for at slutte dagen med hyggeligt samvær over en enkel kop Øl.

Vi ses på torsdag til foredrag, husk tilmeldingen til formanden.  

 

De bedste nytårs hilsner

Per

Julefrokost 2015

Så kom vi frem til dagen hvor årets julefrokost skulle løbe af stablen, mønstring kl 13 og klar til hyggelig samvær og en enkle kølig pilsner / vand (for os i bil). Igen viste vores marinestue sig som et hyggeligt samlings sted og med plads til os alle. Alle der havde tilmeldt sig kom med og ved den rette opdækning viste det sig at der var plads til alle, både til at sidde og til at gå op til maden, stor ros til formanden for dette set op. Maden var lækker og der var masser af det, var man til fisk eller kød kunne man få alt hvad maven kunne rumme. Gaver var der også i det store lotteri hvor nogle heldige vinder blev forkælet med en blød eller en hård pakke (tror de hårde var mest populære) kaffe og en småkage blev det til og derefter en gang hyggelig snak med en skål i ny og næ. Tak for en dejlig eftermiddag og tak til alle, både dem der arrangeret og vore bartender. God jul til jer alle og jeg håber at se mange af jer den 24 december ved minde ankeret.

Årets sidste kammartskabsaften

Så er vi nået den tid hvor året er ved at rende ud, og vi nærmer os den mest hyggelige måneden på året men der bliver også trængsels og alarm, så derfor havde vi den sidste kammartsskabsaften i dag, ca. 30 medlemmer var dukket op nogle uden at tilmelde sig maden skal hilse fra formanden og opfordre medlemmerne til at huske at tilmelde sig til formanden, men nok om det. Flaget blev hejst til trompetens sang og efterfuldt af vores røst der sang K...ong Christian og herefter en dejlig oplevelse for vores ganer og maver…der var dejlige svær på stegen. Kaffe og kage kom der også, og tre nye medlemmer. To helt nye medlemmer og en overflytter fra Marstal…og så var der noget om ikke flere bornholmer end der er master på skibet, gælder det også for medlemmer i København som har rødder på Ærø (jeg har også rødder i Marstal) men et stort velkommen til vores nye medlemmer skal det lyde herfra. Efter kaffen og optagelsen skulle flaget ned igen og vores røst galet ud over vores lokaler med den sidste del af Kong Christian. Nu kunne man lette anker og tage hjem eller man kunne blive og opleve den hyggelige stemning der altid breder sig i lokalet når flaget er nede og der bliver sagt skål og fortalt røver historier fra en svundet tid eller vi lige vender krigen i Syrien og forsvaret som helhed. Ved 21 tiden lettet jeg også anker og satte kursen hjem af, men med tanken om den dejlige Julefrokost (der er 4 pladser tilbage) der nærmer sig så vi igen skal mødes. Tak for en dejlig aften, vi ses i December. HoHoHo

I får lige hele teksten til Kong Christian, da det først er efter jeg startet i københavns marineforening, jeg lærte at sætte stor pris på denne sang.

Kong Kristian stod ved højen mast
i røg og damp.
Hans værge hamrede så fast,
at gotens hjælm og hjerne brast.
Da sank hvert fjendtligt spejl og mast
i røg og damp.
Fly, skreg de, fly, hvad flygte kan!
hvo står for Danmarks Kristian,
hvo står for Danmarks Kristian, i kamp?

Niels Juel gav agt på stormens brag:
Nu er det tid!
Han hejsede det røde flag
og slog på fjenden slag i slag.
Da skreg de højt blandt stormens brag:
Nu er det tid!
Fly, skreg de, hver, som ved et skjul!
hvo kan bestå mod Danmarks Juel,
hvo kan bestå mod Danmarks Juel, i strid?

O, Nordhav! glimt af Wessel brød
din mørke sky!
Da ty'de kæmper til dit skød,
thi med ham lynte skræk og død.
Fra vallen hørtes vrål, som brød
den tykke sky:
Fra Danmark lyner Tordenskjold.
Hver give sig i himlens vold,
hver give sig i himlens vold, og fly!

Du danskes vej til ros og magt,
sortladne hav!
Modtag din ven, som uforsagt
tør møde faren med foragt,
så stolt som du mod stormens magt,
sortladne hav!
Og rask igennem larm og spil
og kamp og sejer før mig til,
og kamp og sejer før mig til, min grav!

Krigen i Østersøen

Krigen i Østersøen, ja sådanne lød overskriften på aftenens foredrag i sidate uge og vi blev ikke så lidt underholdt med en masse viden omkring hvordan, især SVENSKEN opførte sig under krigen og det skulle vi måske bruge imod dem, efter fodboldkampen i går aftes. Men det var en spændene aften hvor vi blev ført rundt i hele Østersøen men også ind i fastlandet omkring krigen i Rusland. Det var en god aften hvor vi var næsten 60 i vores dejlige lokaler. Tak for et godt foredrag og vi ses igen til kammartskabsaften Torsdag den 26/11 Husk tilmeldingen til formanden.

En sjov og hyggelig aften

Så nået vi frem til torsdag og det var tid til kammartskabs aften i vores dejlige lokaler, vi var nok omkring 25 plus minus, jeg talte ikke, men med to langborde fyldt var der tid til at få lidt til halsen og smagsløgene, og igen som vanligt tør man næsten sige smagte det dejligt. Efter maden var der kaffe og fri leg, og her gik snakken lystig, der var også kommet et nyt overflytningsmedlem til ”en Grolle” (så er man fra Marstel på Ærø) så nu er ant...allet af medlemmer med aner fra Ærø igen vokset og det kan ses i serveringen af Rigabalsam….dem der ikke kender denne himmelske drik har meget at lære, så her er hvad man gennem historien har lært om denne drik.
De danske Østersø-sejlskibe havde den med i skibsmedicin-kisten som et universalmiddel både til udvortes og indvortes brug. Den blev brugt til desinficering af sår, mod mavepine og tømmermænd, Det kan således også helbrede kærestesorger helt op til tre måneder frem i tiden lyder historien på.
Hvis man nu har fået lyst til at smage en Rigabalsam ved jeg at både Leif og Erik kan kunsten at lave og servere den rigtig. Selv Kronprinsen drikker Riga som vi kan se af billedet.
Så en dejlig aften med masser af latter blev det til, derfor kære kammarater kan jeg kun opfordre jer til at deltage i kammartskabs aftnerene det skaber både glæde, latter og sammenhold.
Håber vi ses om 14 dage den 12 november kl 1800 til foredraget om krigen i Østersøen 1939-1945 V/KK Poul Grooss, Husk at tilmelde jer hos formanden………….Husk også tilmeldingen til JULEFROKOSTEN den 5/12 hos formanden, der er ”kun” plads til 60 og det er først til mølle.

Adjudant i kongehuset

Foredrags aften, dette var et af de foredrag jeg selv havde glædet mig til, og det kunne jeg så se at mange andre også havde, vi var omkring 60 deltager og det var rigtig hyggeligt at se så mange deltager til aftens foredrag. Vi skulle på denne aften blive lidt klogere på hvad en adjudant i kongehuset lavet og hvilken arbejdsopgaver der følger med når man arbejder for Kongehuset. Og denne indsigt fik vi i stor stil hvor OK Ole B. Pedersen førte os rundt om et år i Kongehuset,... og vi fik da også lige historien om at i de meget tidligere tider blev Kongens adjudanter kaldt Rødfjer efter som de havde en rød fjer på deres hjelm. Dette var et af de rigtige gode indlæg som vi har haft i Marine stuen, så stor tak til OK Ole B. Pedersen for et godt foredrag og tak til alle kammeraterne som også medvirket til at vi alle fik en god og hyggelig aften.

Lidt viden som kan være nyttig
Chefen for Adjudantstaben, der er oberst, er ansvarlig for rådgivning i Kongehuset om forsvarsforhold. Adjudantstaben udgøres i alt af otte personer, og deres vigtigste opgaver er at varetage relationerne mellem Kongehuset og Forsvarsministeriets myndighedsområde, herunder bl.a. forelæggelse af sager fra Forsvarsministeriet, der fordrer kongelig resolution, militær flytransport, vagttjenesten ved de kongelige slotte og palæer, Den Kongelige Livgardes og Garderhusarregimentets militære ceremoniel samt kongelige besøg ved Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabet og Forsvarsministeriets styrelser i ind- og udland. Endelig stilles adjudanter til rådighed for Hendes Majestæt Dronningen samt i særlige tilfælde for andre medlemmer af Kongehuset

Og så lidt historie omkring De røde fjer.
De røde fjer var en nedsættende betegnelse for en række danske officerer i Hæren, der indgik i kronprins Frederiks (fra 1808: Kong Frederik VI's) adjudantstab under Napoleonskrigene 1807-1814. Fra 1808 indgik de i Generalstaben. Øgenavnet var en hentydning til officerernes fjerbesatte hovedprydelser. Adjudanterne blev i offentligheden beskyldt for magtmisbrug og tillagt ansvaret for Danmarks militære nederlag ved freden i Kiel 1814 og tabet af Norge. Beskyldningerne var dog grundløse og skal snarere ses som udtryk for, at befolkningens utilfredshed med kongens militære ledelse blev rettet mod officererne, fordi kritik af kongens person ikke var mulig at udtrykke direkte. Enkelte af adjudanterne, fx Hans Henrik Rømeling, var dog kendt for festlige udskejelser.

Og så skal vi da alle huske at komme til enten kulturaften i København i dag, hvor vores marine stue har åben. Og til vores Kammartskabsaften den 22 oktober kl 18, husk at tilmelde jer hos formanden.